Einde van een tijdperk

 

Sinds 1963 bent u door middel van dit wijkblad maandelijks geïnformeerd over wat er in Sanderbout plaatsvindt: activiteiten van verenigingen, belangrijke gebeurtenissen en nog veel meer. Als gevolg van een aantal ontwikkelingen hebben we het besluit moeten nemen dat “Sittard Tussen de Rails” in de huidige vorm ophoudt te bestaan. Dit nummer is het laatste dat op papier verschijnt.

 

Waarom?

 

  1. Functie van het wijkblad

 Tot enkele jaren geleden waren wijkbladen het belangrijkste middel om de inwoners van een wijk te informeren over alles wat er in de wijk speelt. Zo ook in Sanderbout. De afgelopen jaren is dit geleidelijk veranderd en deze ontwikkeling zet zich sneller en verder voor. Steeds meer wordt gebruik gemaakt van Internet (e-mail, Facebook). Dit gaat veel sneller, directer en makkelijker. Via het Internet is actueel nieuws altijd bij de hand. De actualiteitswaarde van het wijkblad is achterhaald door andere media. Deze ontwikkeling zie je bij alle wijkbladen; de meeste wijkbladen verschijnen alleen nog maar digitaal.

  1. Inhoud

 Verenigingen plaatsen steeds minder vaak artikelen in het blad. Tevens is het aantal verenigingen in Sanderbout geleidelijk minder geworden (van ruim dertig naar nu nog maar een handvol) en zijn vele accommodaties (kerk, scholen, verenigingslokalen, winkels etc.) verdwenen. Hierdoor is het steeds moeilijker geworden om een blad uit te geven met interessante artikelen en actuele informatie. U heeft het waarschijnlijk wel gemerkt: het aantal pagina’s van het wijkblad is langzaam steeds minder geworden.

  1. Financieel

 Het is de afgelopen jaren een hele toer geweest om financieel rond te komen. Dit komt doordat ook het aantal adverteerders de afgelopen jaren sterk is verminderd. Momenteel zijn er nog 2 Sanderboutse bedrijven die adverteren; naast een viertal bedrijven van buiten de wijk. De advertentie-inkomsten zijn samen met uw bijdrage en de jaarlijkse bijdrage van de Gemeente Sittard-Geleen en ZoWonen niet meer voldoende: de bodem van onze schatkist is al zichtbaar.

 

Wat betekent dit alles?

 

We hebben enkele jaren geleden al met de Sanderboutse verenigingen over de hierboven genoemde ontwikkelingen en met de gemeente gesproken. Toen is afgesproken dat we met het wijkblad door zouden gaan totdat de nieuwe multifunctionele accommodatie er zou zijn en we dan opnieuw naar de toekomst zouden kijken. Hierover hebben we ook enkele berichten geplaatst in dit blad.

De nieuwe accommodatie is gerealiseerd. Maar we hebben ook het punt bereikt dat we het wijkblad zijn meerwaarde voor Sanderbout heeft verloren. Daarbij zijn de kosten veel hoger dan de inkomsten. Dus is doorgaan in dit geval geen optie: het tijdperk “Wijkblad Sittard tussen de Rails” houdt op na een periode van 55 jaar. Op zich jammer, maar we zijn niet bedroefd, andere media hebben de rol van het wijkblad overgenomen.

 

Hoe verder?

 

Onze website www.sanderbout.nl blijft in de lucht, Sanderboutse verenigingen en organisaties kunnen ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. nieuwsberichten blijven sturen. Die worden dan op de website geplaatst. Veder kunt u natuurlijk ook actueel nieuws vinden op de websites en de facebookpagina’s van de diverse verenigingen.

 

Tot slot

 

Het waren maar liefst 55 mooie jaren. Dank aan allen die dit mogelijk maakten: de Sanderboutse verenigingen en organisaties, de adverteerders in het blad, iedereen die teksten geschreven heeft voor het blad en/of foto’s heeft aangeleverd, iedereen die deel heeft uitgemaakt van de redactie en zeker u allen als inwoners van onze mooie wijk. In het bijzonder Gijsen Optiek die gedurende al die 55 jaren het blad heeft ondersteund door plaatsing van een advertentie en Sef Coumans, die van het eerste tot het laatste nummer deel uitmaakte van de redactie. Nogmaals dank aan allen.

Wij zijn trots dat we 55 jaar een bijdrage hebben mogen leven aan het Sanderboutse gemeenschapsleven. Dat gaat nu een nieuwe fase in. We wensen iedereen veel woonplezier toe in onze mooie wijk. Het ga u goed.

 

Stichting Wijkblad Sittard Tussen de Rails

 Copyright © 1963-2021 Stichting Wijkblad Sittard Tussen de Rails. All Rights Reserved.